میدان ونک، ابتدای ملاصدرا، پردیس شرقی، نبش زاینده رود، پلاک 16
تلفن: 02188672759

میگرن چیست؟

میگرن یک اختلال عصبی پیچیده است که بر چندین نواحی مغز و عملکردهای آن تأثیر می گذارد. میگرن بیش از 13 درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می دهد و زنان 2 برابر بیشتر از مردان (18 در مقابل 10 درصد) از این بیماری رنج می برند.

گفته می‌شود فردی به میگرن مبتلا می‌شود که در طول زندگی‌اش 5 بار یا بیشتر حملات سردرد رخ داده باشد که هر کدام 4 تا 72 ساعت طول می‌کشد، حملات میگرن معمولاً  به صورت سردرد یک طرفه و ضربان‌دار، به اندازه‌ای شدید که فعالیت معمول روزانه را محدود کند، و اغلب با حالت تهوع یا حساسیت به نور یا صدا همراه است.

سردرد میگرن یکی از شایعترین بیماریهای مغز و اعصاب است که می تواند ناتوان کننده باشد.انتخاب درمان مناسب برای هر بیمار مستلزم دانستن تاریخچه پزشکی بیمار، سبک زندگی، بیماریهای همراه و الگوی سردرد بیمار است.به طور سنتی، تصور می‌شد که درد میگرن فقط در یک طرف سر ایجاد می‌شود، اما اکنون می‌دانیم که سردرد میگرنی ممکن است در هر دو طرف سر نیز اتفاق بیافتد. در واقع میگرن چیزی بیش از یک سردرد است، اما تقریباً تمام سردردها می‌توانند میگرن هم باشند. درد میگرن معمولاً تپنده و با حالت تهوع (بی‌حالی) یا استفراغ همراه است که احتمالاً با افزایش حساسیت به نور، صدا، یا حتی بو نیز ایجاد می‌شود. پر واضح است که درمان میگرن بسته به علت آن متفاوت خواهد بود.

علائم میگرن

علائم بیماری میگرن چیست؟

بیماران مبتلا به میگرن اغلب دست و پاهای سردتری نسبت به بقیه افراد دارند و شیوع بیماری حرکت (motion sickness – ایجاد علائم تهوع و سرگیجه در هنگام حرکت ماشین) در این افراد بیشتر است.علائم همراه مثل تهوع، استفراغ، حساسیت به نور و صدا یا سرگیجه معمولا وجود دارند.(برای اطلاعات بیشتر به مبحث تشخیص انواع سردرد کرایتریای تشخیصی میگرن مراجعه کنید)با این وجود بیشتر بیماران مبتلا به میگرن همه علائم ذکر شده را ندارند و ممکن است یک یا دو علامت همراه سردرد داشته باشند.

با وجود کرایتریاهای تشخیصی انجمن بین المللی سردرد (مبحث تشخیص انواع سردرد) ممکن است تشخیص سردرد میگرن بدون اورا با شدت متوسط از سردرد تنشی (Tension Headache) با شدت زیاد سخت تر باشد و عجیب نیست که داروهای موثر بر میگرن بر سردرد تنشی شدید هم موثرند.البته در بیشتر موارد سردردهای تنشی و میگرنی Mixed هستند و اکثر افراد مبتلا به میگرن زمینه عصبی اضطرابی نیز دارند.

ممکن است قبل از شروع سردرد یک مرحله هشدار دهنده باشد و پس از آن یک مرحله بازیابی باشد. علائم این مراحل شامل بیش فعالی، کم تحرکی، تغییرات خلقی مانند افسردگی و تحریک پذیری، میل به غذا، افزایش خمیازه، خستگی، سرخوشی و سفتی گردن است.

اورا قبل یا در طول میگرن رخ می دهد و حدود 25 درصد از تمام مبتلایان به میگرن آن را تجربه می کنند. این تجربه می تواند بصری، حسی یا منجر به مشکلاتی در صحبت کردن یا یافتن کلمه شود.

تغییرات بینایی رایج ترین شکل اورا است که در بیش از 90 درصد از مبتلایان به میگرن با اورا رخ می دهد. ممکن است لکه‌ها، زیگزاگ‌ها یا هلال‌ها، جرقه‌های نور یا از دست دادن بینایی به طور جزئی یا کامل وجود داشته باشد. سوسو زدنی که در هنگام تاری دید رخ می دهد به عنوان "اسکوتما سوسو زن" نامیده می شود، اسکوتما لکه یا نقطه سیاه در میدان دید است. تغییرات حسی دومین شکل شایع اورای میگرنی است. این ممکن است شامل گزگز یا بی حسی در یک طرف صورت، بدن یا زبان باشد.

شکل سوم اورا منجر به مشکلاتی در گفتار یا زبان می شود، مانند ناتوانی موقت در صحبت کردن، گفتار نامفهوم، ناتوانی در یافتن کلمه مناسب یا استفاده از کلمه اشتباه برای بیان یک ایده. اگر هر یک از آنها بین 5 دقیقه تا یک ساعت طول بکشد، هر 3 نوع رایج اورا در نظر گرفته می شوند.

علت میگرن چیست؟

میگرن به عوامل زیادی وابسته است از جمله رژیم غذایی، سبک زندگی و تغییرات هورمونی می باشد. میگرن ارتباط پر رنگی به وراثت از خانواده دارد و این نشان دهنده یک مؤلفه ژنتیکی قوی است. خطر ابتلا به اشکال رایج میگرن (میگرن با اورا و میگرن بدون اورا) زمانی افزایش می‌یابد که یکی از بستگان درجه یک به میگرن مبتلا باشد.

این اختلال احتمالاً منعکس کننده حساسیت ژنتیکی ناشی از نورون های واقع در سیستم عصبی مرکزی است. اگر یک نورون ژنتیکی اولیه با تغییر در محیط خارجی (به عنوان مثال افت فشار هوا) یا محیط داخلی (به عنوان مثال افت ناگهانی سطح استروژن) تحریک شود، آن نورون ممکن است فعال شده و نورون های همسایه خود را تحریک کند تا به آن بپیوندند، از جمله مسیرهای درون مغزی که سر درد را هدایت می کند تا حمله میگرنی ایجاد کند.

تشخیص میگرن مزمن

میگرن مزمن (Chronic migraine ) به سردرد میگرنی گفته می شود که حمله های میگرنی بیشتر از 15 روز در ماه فرد را درگیر کند، هر حمله سردرد بیشتر از 4 ساعت طول بکشد و این پروسه برای بیشتر از3 ماه ادامه یابد.

بیماران مبتلا به میگرن مزمن شدیدترین و ناتوان کننده ترین بخش طیف میگرن را تشکیل می دهند. بیمار مبتلا به میگرن مزمن، بیمار مبتلا به میگرن است که به یک الگوی سردرد بسیار مکرر پیشرفت کرده است. هنگامی که از این بیماران پرسیده می شود: "چند روز در ماه بدون سردرد هستید؟"، پاسخ اغلب نشان می دهد که بیمار روزهای سردرد بیشتری در ماه نسبت به آنچه در ابتدا تصور می شد دارد، زیرا بیماران ممکن است روزهایی که سردرد خفیف دارند را در نظر نگرفته باشند. .

لازم نیست این سردردهای مکرر همه دارای ویژگی های میگرنی باشند (یعنی ضربان دار، درد یک طرفه، حساسیت به نور و صدا، و یا تهوع)، و همانطور که اشاره شد می تواند ماهیت خفیف تری داشته باشد. تشخیص میگرن توسط متخصص مغز و اعصاب یک مرحله بسیار مهم است، زیرا اگر بیمار به اشتباه سردرد تنشی مزمن تشخیص داده شود، درمان تاثیرگذار نخواهد بود.

حساس‌سازی مرکزی سیستم‌های درد نقش مهمی در ایجاد میگرن مزمن ایفا می‌کند و نشان داده شده است که این بیماران در آزمایش‌های حسی آستانه‌ی درد پایین تری در مقایسه با افراد بدون این بیماری دارند.

موارد زیر برای پیشرفت به میگرن مزمن تاثیر گذار می باشند:

  • چاقی
  • مصرف بیش از حد کافئین
  • رویدادهای استرس زا زندگی
  • مصرف بیش از حد داروهای مسکن

همچنین آسیب های سر و گردن نیز می تواند باعث تبدیل سریع میگرن اپیزودیک به میگرن مزمن شود.

چه کسانی به میگرن مبتلا می‌شوند

میگرن از جمله بیماری‌های شایع در میان مردم است که از هر 5 زن یک نفر و از هر 15 مرد نیز یک نفر را مبتلا می‌کند. این مشکل معمولاً در اوایل زندگی شروع می‌شود، اگر چه تشخیص آن ممکن است به تأخیر بیافتد یا تا زمانی که به یک مشکل بزرگ‌تر تبدیل نشود، مخفی بماند. گفتنی است که میگرن معمولاً در افراد مسن کمتر دردسرساز می‌شود. ناگفته نماند که درمان میگرن در ابتدای تشخیص بهتر انجام می‌شود لذا به هیچ عنوان نباید سرسری از این موضوع گذشت.

در میگرن ایپیزودیک (Episodic Migraines) حمله های سردرد در کمتر از 15 روز در ماه اتفاق می افتد. میگرن سردرد تکرار شونده با شدت متوسط تا شدید است که با فعالیتهای فیزیکی روزانه بدتر می شود و با یک سری فاکتورهای مستعد کننده شروع یا تشدید می شود. این فاکتورها شامل استرس، بعضی غذا ها (پنیر کهنه،غذاهای آماده حاوی نیتریت و نیترات مثل فست فودها و کنسروها، کافئین خیلی زیاد،تغییرات آب و هوا، سیگار،گرسنگی، خستگی، اختلال خواب(چه کم خوابی و چه پر خوابی)،هوای سرد، هورمونها،بعضی داروها مثل داروهای ضد بارداری حاوی استروژن، نیتروکانتین،بوپروپیون و ... ) می باشد.

میگرن چگونه آغاز می شود؟

حمله های سردرد میگرن معمولا با سردرد یکطرفه (50% موارد) شروع می شوند و یا می توانند از همان ابتدا سردرد دو طرفه بوده و یا در نهایت دو طرف سر را درگیر کنند و ماهیت سردرد ضرباندار دارد.

علت نبض دار بودن سردرد میگرن چیست؟

این حالت نبض دار به علت پاتوفیزیولوژی عروقی میگرن می باشد که ابتدا در آن رگهای خونی مغز تنگ می شود و پس از آن گشاد شده و افزایش خون مغز باعث احساس ضربان در شریانهای گیجگاهی می شود.

برای درمان میگرن کی باید مراجعه کنیم؟

درمان میگرن حاد

در کلینیک سردرد، ما به بیماران خود توصیه می کنیم که کلید درمان موثر حمله حاد میگرن، تشخیص و درمان زودهنگام آن است. همانطور که میگرن تکامل می یابد، پاسخ آن به درمان کاهش می یابد. داروهایی که به طور خاص برای درمان میگرن حاد ساخته شده‌اند، اگر زمانی که سردرد در افراد به تازگی بروز می کند مصرف شوند، بسیار مؤثرتر هستند،تأخیر در مصرف داروهای میگرن حاد خطر برطرف نشدن کامل سردرد را به همراه دارد و این می تواند با عود زودهنگام سردردهای شدید بیشتر مرتبط باشد.

چگونه می توان سردرد میگرن را تشخیص داد؟

تشخیص میگرن بر اساس شرح حال بیمار صورت میگیرد و معاینه فیزیکی و اقدامات پاراکلینیک مثل ام آر آی، سی تی اسکن، سونوگرافی داپلر عروق مغز و کاروتید (TCD-ECD) فقط برای اطمینان از نبودن سایر بیماریهای جدی مغز و اعصاب که باعث سردرد می شوند و می توانند سردرد میگرنی را تقلید کنند انجام می شود.
از جمله این بیماریها می توان به مالفورماسیونهای عروقی مغز(به خصوص اگر در صد در صد موارد سردرد فقط یک طرف سر رادرگیر کند)، افزایش فشار مغزی به دلیل تومور مغزی یا بیماریهای مشابه اشاره کرد.

بنابراین سردردهایی که جدیدا شروع شده اند به خصوص سن بالای 50 سال حتی اگر مشخصات سردرد میگرنی را داشته باشند باید توسط متخصص مغز و اعصاب بررسی شوند.اگر سردردهای میگرنی هم به تازگی شدیدتر شده و به درمان جواب نمی دهند یا الگوی سردرد تغییر کرده مثلا شدت و فرکانس آن بیشتر شده یا شخص را از خواب بیدار می کند باید مجددا توسط  نورولوژیست و در صورت نیاز اقدامات پاراکلینیک مثل ام آر آی بررسی شوند.

چگونه از شروع سردرد میگرنی پیشگیری کنیم؟

درمان پیشگیرانه میگرن

دو نوع میگرن وجود دارد - میگرن اپیزودیک و میگرن مزمن؛ هر یک از این دسته ها با فراوانی روزهای سردرد تعیین می شوند. میگرن مزمن به 15 روز یا بیشتر سردرد در ماه گفته می شود که حداقل 8 روز آن سردرد میگرنی بوده است.

اگر میگرن شما مزمن یا اپیزودیک با فرکانس بالا است، درمان پیشگیرانه لازم است تا به شما کمک کند تا به بهبود میگرن اپیزودیک با فرکانس پایین برگردید. درمان پیشگیرانه برای میگرن معمولاً شامل اقدامات غیر دارویی و همچنین داروها می شود.

نمونه‌های درمان غیردارویی شامل برنامه ورزش هوازی، اجتناب از محرک‌ها، خوردن وعده‌های غذایی سالم و منظم، اجازه دادن به زمان استراحت و توجه به بهداشت خواب خوب است. درمان دارویی برای میگرن مزمن یا میگرن اپیزودیک با فرکانس بالا مستلزم استفاده مؤثر از داروها برای درمان میگرن حاد و داروها برای پیشگیری است.

بیماران مبتلا به میگرن باید بیماری خود را زیر نظر بگیرند، اگر شما یک بیمار مبتلا به این نوع سردرد شدید هستید دقت کنید که اگر بوی خاصی (مانند بوی گلی خاص) یا نور شدید و یا غذایی خاص باعث تحریک سردرد می شود از آن دوری کنید و با رعایت یک شیوه زندگی مناسب شامل استفاده از یک برنامه غذایی مناسب و داشتن زندگی شاد و دور از استرس احتمال حمله های میگرنی را کاهش دهید.

عوامل تحریک کننده میگرن کدامند؟

همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید از عوامل تحریک کننده میگرن می توان به انواع مشروبات الکلی، شکلات،پنیر، غذاهای فرآوری شده، اختلال در خواب،سفر کردن، استرس،دوران قاعدگی در خانم ها، تغییرات فصل و آب و هوا،استشمام رایحه ای خاص و نور شدید اشاره نمود.

محرکهای میگرن خوراکی

درمان میگرن با استفاده از جدیدترین راه‌ها در کلینیک تخصصی سردرد

حال با توجه به موارد عنوان شده در این مقاله، شاید وقتی در حال خواندن این مطلب هستید، شما هم از جمله نفراتی باشید که این بیماری را تجربه و به تازگی قصد درمان آن را کرده‌اید. به همین منظور به دنبال یک کلینیک مغز و اعصاب هستید تا بتوانید به بهترین نحو ممکن از شر این بیماری خلاص شوید. در این مقاله به چند راه درمان میگرن که از جدیدترین‌ها بوده‌اند اشاره کردیم که انجام آنها فقط باید به دست متخصصین امر دنبال شود.

بنابراین توصیه می‌کنیم که از کلینیک تخصصی سردرد استفاده کنید چرا که این کلینیک سال‌هاست که در این زمینه فعالیت می‌کند و تجربه زیادی در خصوص سردردهای میگرنی دارد. به طور کلی برای هر گونه ارتباط با این کلینیک، فقط کافی است که راه‌های ارتباطی قرار داده شده با این مجموعه در تماس باشید، همچنین در هر ساعتی از شبانه روز می توانید با مراجعه به قسمت نوبت دهی آنلاین، نزدیکترین وقت ویزیت با متخصصین مغز و اعصاب را رزرو نمایید.

4.1 18 رای ها
امتیازدهی به مقاله
خبرنامه
اطلاع دهید
guest
4 نظرات
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین امتیاز
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
بهار

سلام من تقریبا چن ماه پیش یک سمت بدنم مخصوصا صورتم بی حس شد و این اتفاق چندباری برام تکرار شده و چند روز پیشم یک لکه جلوی چشمم حس میکردم که الان بجای اون لکه سایه و اشکال مختلفی میبینم و هروقتم که بیرون میرم وقتی برمیگردم سردردهای شدیدی میگیرم و یبوستم چندسالی میشه دارم و حتی به چشم پزشکم مراجعه کردم گفتن جشماتون اصلا مشکلی نداره بنظرتون میگرنه؟و اگه کنترل بشه دیدم برمیگرده؟

طاها

همین ازمایش ها که گفته شده رو میتونید امتحان کنید و سوال اینکه ایا دم دمی مزاج هم شدین؟ یعنی زود عصبی میشین؟ یا زود اروم میشین؟
علاوه بر وراثت مسائل محیطی مثل فشار روانی زیاد و مصرف روان گردان هم میتونه میگرن بیاره

ابوالفضل کوهکن

سلام ببخشید من خیلی سردرد های شدید دارم
نشانهی چیست

عبدلی

سلام من چندین ساله که میگرن دارم ولی الان شدت گرفته و با شروع عادت ماهیانه هم تشدید میشود الآن چهار روزه سر درد دارم و مسکن زیاد خوردم اما فایده ای نداره ممنون میشم کمکم کنید

4
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x